Loading...
Avtor/izvajalec: Zvezdana Majhen

GLASBENI GENIJ - KRANJSKI PETELIN / zgodba o skladatelju Jakobu Petelinu Gallusu

Special Price 11,94 € Regular Price 19,90 €
Na zalogi

Literarno delo GLASBENI GENIJ, namenjeno predvsem bralcem II. In III. triade osnovne šole, sestavljata dva dela. 

Prvi del predstavlja zgodba o skladatelju Jakobu, ki med žvižgajočim sprehodom obišče vaški sejem. Njegov napev k petju spodbudi petelina, ki dotlej – tako pravi prodajalec − še nikoli ni zakikirikal. Skladatelj živalco odnese domov in ob petju ter spremljavi bobenčka ugotovi, da gre za izjemno nadarjenega petelina, ki ga je treba pisati z veliko začetnico. Petelin in skladatelj Jakob spoznata, da na Kranjskem, kjer je v tistem času vladala huda revščina, ni posluha za njuno glasbeno nadarjenost. V zgodbi izvemo zakaj se je skladatelj Jakob podpisoval z imenom in priimkom Jakobus Gallus Carniolus ali slovensko Jakob Petelin Kranjski.

Drugi del govori o življenju in delu skladatelja Gallusa. Čeprav je od njegovega rojstva minilo že skoraj pet stoletij (rojen 1550), se ga Slovenci tudi danes spominjamo z iskrenim ponosom. Po njem smo poimenovali največjo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani, glasbeni šoli v Stični in Grosuplju, pevska zbora v Celovcu in Trstu, nabrežje ob Ljubljanici ter ulice v več slovenskih mestih. Gallusov lik je bil, kot osrednji motiv, predstavljen tudi na tolarju za 200 SIT.

Avtorica je leta 2010, s knjigo HIŠA GLASBE, na podoben način mladim bralcem predstavila življenje in delo glasbenikov Ipavcev. Knjiga je prejela Zlato hruško.

Več informacij
Avtor
Zvezdana Majhen
Ilustrator
Igor Ribič
ISBN
9789612304812
Letnica izdaje
2022
Zvrst / nosilec
Tiskana knjiga
Dimenzije
20,5 x 28,5 cm; 28 str.; trda vezava
Jezik
Slovenski
Strani
28