Loading...
Avtor/izvajalec: Zlata Vokač Medic

MARPURGI

Special Price 9,60 € Regular Price 16,00 €
Na zalogi

Marpurgi, zgodovinski roman, ki je zasnovan kot dnevniški zapiski, je delo pisateljice in literarne znanstvenice Zlate Vokač. Izšel je leta 1985. Ukvarja se z zgodovino Evrope proti koncu srednjega veka, njegovo srčiko pa predstavlja zgodovina Maribora in židovske skupnosti v njem.

Roman Marpurgi je po idejni strani hvalnica duhovne svobodnosti in neodvisnosti, po čustveni pa besedilo domovinske pripadnosti Mariboru. Roman je izjemno zanimivo intelektualno branje, ki poznavalsko prikazuje dogajanja v našem delu Evrope ob prelamljanju poznega srednega veka in pred bralca pripelje nekaj povsem drugačnih, nenajavljenih podob tedanjih protagonistov (kraljice Barbare, judovskih skupnosti, Hunjadyja ipd.).

Začne se s prvoosebnim poročilom dr. Hannesa, zdravnika in izobraženca, ki ga je mati, kneginja Barbara Celjska, skrivaj rodila v marpurški judovski hiši dr. Hajmba ter ga dala družini nato v posvojitev. Mladi dr. Hannes je doraščal v ljubečem okolju pri adoptivnih starših, ki so mu omogočili izobrazbo na različnih tujih univerzah. Oblikovale so ga v humanističnega nemirneža, vendar navezanega na rodni Marpurg, v katerega se vedno znova vrača. Hannesova pripoved je umeščena v leto 1455, dve leti po padcu Carigrada, v njej pa z natančnostjo in znanjem zgodovinarja pripoveduje tudi o preteklosti mesta, pričenjajoč z njegovo rimsko dobo in začetkom gospodarskega razvoja, kmalu preide na zgodovino judovske skupnosti v Marpurgu. Omenja njen trgovski duh. Judovska četrt je eno najpomembnejših dogajališč v romanu. Podrobnosti v njej so natančno izrisane, vanjo pa je umeščena tudi zgodba o deklici Šariki, ki se nadaljuje v naslednjem romanu. Dr. Hannes ob sprehodih ob Dravi razmišlja o svetu in zavrača krščansko askezo, zelo je naklonjen uprizarjanju miraklov in raznih burkaških spretnosti na mestnih trgih. Del romaneskne zgodbe tvorita člana pesniškega ceha, nadarjeni Jani in povprečni Mathias. V romanu je veliko prizorov, iz katerih je razvidno, da je živel srednjeveški Marpurg ne le živahno trgovsko, temveč tudi bogato kulturno življenje.

Več informacij
Avtor
Zlata Vokač Medic
ISBN
9789612302702
Letnica izdaje
2005
Zvrst / nosilec
tiskana knjiga
Dimenzije
13 x 21 cm; 213 str.; trda vezava
Jezik
slovenski